top of page

Ποια ήταν τα αίτια και ποιες οι αφορμές των Περσικών πολέμων;

Η σύγκρουση μεταξύ Περσών και Ελλήνων μετεβλήθη σε ολομέτωπη ρήξη και καθόρισε με τρόπο τελεσίδικο και αμετάκλητο τη μορφή του πολιτισμού στην ιστορία της ανθρωπότητας. Οι πολιτικές και πολιτισμικές επιπτώσεις αυτής της σύγκρουσης οδήγησαν στη γέννηση της Ευρώπης ως ιδέας και πραγματικότητας.

Ο Ηρόδοτος , γνωστός ως «Πατέρας της ιστορίας», έγραψε το βιβλίο του μεταξύ 440-430π.χ. και εξηγεί τις πραγματικές αιτίες αλλά και τις αφορμές που οδήγησαν στους Περσικούς πολέμους. Ο Παπαρρηγόπουλος στην «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους» παραδέχεται ότι ο Ηρόδοτος είναι δημιουργός της αληθινής ιστορικής τέχνης, αφού αυτός επινόησε ότι η ιστορία δεν είναι μόνο των πραγμάτων κατάλογος αλλά πρέπει να εξηγεί και τον χαρακτήρα της αλληλεξάρτησης αυτών.

Τα αίτια των Περσικών πολέμων ήταν η επεκτατική πολιτική των Περσών και η προσπάθειά τους να εξαπλωθούν και στη Δύση, όπως είχαν κυριαρχήσει στην Ανατολή. Η Περσία ήταν ήδη μεγάλη δύναμη από τον 6ο π.χ. αιώνα. Η Δύναμη αυτή είχε μια διαρκή επεκτατική πολιτική και ανάγκη να προστεθούν νέες περιοχές σ΄αυτήν , ώστε να αυξηθούν τα έσοδα της αυτοκρατορίας από τη φορολογία. Η υποταγή της Ελλάδας, που ήταν κατακερματισμένη, θα εξασφάλιζε στους Πέρσες την κυριαρχία στις δυο ακτές της Μεσογείου καθώς και στα νησιά του Αιγαίου.

Αφορμή έδωσαν οι Αθηναίοι και οι Ερετριείς που βοήθησαν τους Ίωνες της Μικράς Ασίας στην επανάσταση που έκαναν εναντίον του Περσικού ζυγού το 499-494π.χ. Ο Ηρόδοτος γράφει ότι ο στόλος των 25 πλοίων που έστειλαν σε βοήθεια του Αρισταγόρα της Μιλήτου ήταν η αρχή των δεινών μεταξύ Ελλήνων και Περσών. Παρόλο που οι Ιωνικές πόλεις επανακτήθηκαν από τους Πέρσες, ο βασιλιάς Δαρείος ορκίστηκε να εκδικηθεί την Αθήνα και την Ερέτρια για την υποστήριξή τους . Όπως όμως μας λέει ο Ηρόδοτος, κατάλαβε ότι οι πολυάριθμες ελληνικές πόλεις αποτελούσαν διαρκή απειλή για την σταθερότητα της αυτοκρατορίας του και έτσι αποφάσισε να κατακτήσει ολόκληρη την Ελλάδα.

Την άνοιξη του 492π.χ. έστειλε ο Δαρείος, τον στρατηγό Μαρδόνιο με στρατό και στόλο να καταλάβει και να καταστρέψει την Αθήνα και την Ερέτρια. Αυτή ήταν η έναρξη των Περσικών πολέμων.

Κείμενο του μαθητή Άγγελου Οικονομόπουλου

Πηγές:

«Ιστορία του Ελληνικού Έθνους» Παπαρρηγόπουλος

«Ηροδότου η ιστορία των Περσικών Πολέμων» , μετάφραση ‘Αγγελος Βλάχος

«Ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας», Πανεπιστήμιο του Καιμπριτζ

bottom of page